Golfin tila Suomessa

Näin golfkauden alussa tulee taas keskustelun aiheeksi golf ja miten sillä menee Suomessa tänäpäivänä. Usein kuulee valittelua lajin laskeneista pelaajamääristä ja hätää kärsivistä kentistä, mutta peli on kuitenkin hyvässä kunnossa kaiken huomiion ottaen. Nuoria näkee nykyään paljon enemmän kentillä kuin vaikka 10 vuotta sitten, ja vaikka osa vanhoista pelaajista alkaakin olla jo pois pelikunnosta, tulee uusia pelaajia lajin pariin melko runsaasti paikkaamaan heidän vajettaan.

Laji on saanut parannettua mainettaa huomattavasti vuosien aikana, ja harva pitää sitä enään ainakaan täysin elitistisenä vanhojen miesten lajina enään nykyään. Moni on ainakin kerran käynyt rangella, ja tietää kokemuksesta kuinka haastavaa tuon pienen, valkoisen pallon lyöminen oikein on. On silti selvää, että vanhat mielikuvat jäävät voimaan pitkiksi aikaa, ja on vaikea uskoa että golfista tulisi pian kovinkaan suosittu laji nuorten ja alempi keskiluokkaisten keskuudessa.

golfintila

Monilla golfkentillä menee nykyään huonosti, ja rahavaikeudet ovat yleisiä. Isona syynä on tietenkin jo pitkään jatkunut talouden alamäki, mutta asiaan on monia muitakin syitä. Katselin tuossa keväällä erään golfkentän tilinpäätöstä, ja siitä kyllä huomasti kuinka pienillä katteilla tätäkin erittäin suosittua kenttää pyöritetään. Kalustoa ja työntekijöitä tarvitaan todella paljon, vaikkakin kentälle ei päivän aikana mahdu kauhean montaa ihmistä. Tähän kun yhdistetään lyhyehkö kausi, on selvää että varsinkin syrjäisemmillä kentillä on rahasta tiukkaa. Ajat pitäisi saada myytyä, joka onkin vaikeaa varsinkin arkisin ennen klo 15:ta.

Rahan puute onkin ajanut monet kentät nostamaan maksujaan osakkeenomistajilta, joka on saanut paikoin pakoilmiötä heidän keskuudessaan. Ongelma on se, että osakkeen omistuksesta ei voi noin vaan luopua, vaan siitä pääsee eroon vain myymällä tai antamalla sen eteenpäin. Kun tieto kentät tappiollisuudesta leviää, on osakkeelle lähes mahdoton löytää ostajaa mistään. Sen omistajalla on musta pekka kädessä, josta hän ei pääse eroon vaikka maksaisi siitä.

Jonkin verran olen kuulut ihmisten perustavan pöytälaatikkoyrityksiä, joiden nimiin nämä osakkeet on siirretty. Maksuvelvollisuus siirtyy silloin tälle yritykselle, joka ei tietenkään sitten maksuja maksa. Saa nähdä mitä oikeusistuimet näistä järjestelyistä aikanaan sanovat.

Golf elää siis Suomessa vielä vahvana, joskin kulta-ajat ovat tältä erää selvästi takanapäin. Mikäli taloustilanne tästä vielä nousee, on mahdollista että golf alkaisi elää jälleen uutta kukoistusta. Enemmän kuitenkin näyttää siltä, että tilanne jatkuisi samana, ja golf säilyisi nykyisen kaltaisena lajina, jolla on oma tiivis faniryhmänsä, ja suuri osa jotka eivät siitä välitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *