Miksi ihmiset pelkäävät lisäravinteita?

Mitä enemmän keskustelen lisäravinteista ja niiden käytöstä ihmisten kanssa, sitä hämmästyneempi olen ihmisten niitä kohtaan osoittamasta suoranaisesta pelosta ja välttelystä.

“Ne eivät ole luontaisia”

“Ne ovat vaarallisia”

“Noi on ihan steroideja”

Tälläisiä ihmeellisiä ja aivottomia kommentteja kuulee ihan sivistyneiltäkin ihmisiltä. Kun asiaa ei ymmärretä, pysytään vahvasti omissa vahvoissa mielipiteissä faktoista välittämättä. Erityisesti ihmiset tuntuvat yhdistävän kaiken lihasten kasvatukseen liitettävien lisäravinteiden käytön samaan kategoriaan kuin steroidit. Tätä mielleyhtymää ei helpota yhtään kreatiinin jauhemainen muoto, joka muistuttaa hieman kokaiinia.

Olen yrittänyt kääntää muutaman parhaan kaverini mielipiteitä jakamalla heille artikkeleja kreatiinista, beta-alaniinista ja muista lisäravinteista. Yksi uusista suosikkisivuistani onkin Lisäravinnetieto, jossa on hyvin tieteellisiin kirjoituksiin pohjautuvia artikkelit eri lisäravinteista. Kuitenkin mielipiteiden ohjaaminen fiksumpaan suuntaan on yhä lähes mahdotonta.

Pyysin yhden kaverini lukemaan tämän artikkelin , joka kertoo kreatiinin käytöstä. Yritin saada häntäkin aloittamaan sen käytön, kertoen kuinka hyvät edut sen antaa voiman määrään yms. No lukiko hän sen? Ei, vaan hän suoralta kädeltä tyrmäsi koko idean ihan älyttömänä.

Täytyy kuitenkin ilokseni kertoa, että erään kaverini pää kääntyi hänen luettuaan tämän kirjoituksen beta-alaniinista. Hän oli kuitenkin ehdottomasti enemmänkin poikkeus kuin sääntö tässä asiassa.

Mikä sitten saa ihmiset niin pelkäämään erilaisia lisäravinteita, ja tuomitsemaan ne suoralta kädeltä vaarallisiksi ja epäterveellisiksi. Uskoisin pääsyyn olevan ihan yksinkertaisesti vain tietämättömyys, yhdistettynä haluttomuuteen tutustua asiaan faktojen pohjalta. Monet filosofit ovat jo maailman aikana tienneet, kuinka vaikeaa on saada toinen ihminen muuttamaan mieltään. Aivot helposti ottavat mielipiteet osaksi minäkuvaa, jolloin niiden muuttaminen olisi tavallaan isku itseään vasten. Tämän takia aivot tahtovat pitää tiukasti kiinni omista uskomuksista.

Asiaa ei tietenkään helpota se, että näistä asioista ei oikein puhuta missään koulussa tai yliopistossa. Tiedot eri lisäravinteista liikkuvat lähinnä kuulopuheiden perusteella, ja monesti kyseessä voi olla ns. “rikkinäinen puhelin” -efekti, jossa tiedot vääristyvät ajan saatossa ihmisten kertoessa niitä eteenpäin.

Olisi kyllä kiva, jos ihmiset pystyisivät suhtautumaan näihin tuotteisiin realistisemmin, eikä laittaa niiden käyttäjiä suoraan steroidien käyttäjien joukkoon. Tuntuu että ilman lääkärin määräystä enemmän kuin monivitamiinia syöviä pidetään hieman outoina. Tämän takia olenkin selvästi vähentänyt näistä aineista puhumista, erityisesti vieraissa porukoissa.

Toivottavasti joskus näistä aineista voitaisiin keskustella avoimemmin, ja niistä tiedotettaisiin paremmin. Lisäksi koulun tunneilla voitaisiin joskus käydä niitä vaikka pikaisesti läpi, ihan mikä niiden idea on ja mistä ne syntyvät. Esimerkiksi kreatiinia on paljon erilaisissa lihoissa, mutta suurin osa ihmisistä ei tätä faktaa tiedä.

No eiköhän tämä pointti nyt tullut selväksi tästäkin valituksesta. Palataan asiaan ensi kerralla hieman positiivisempien asioiden tahdissa, ainakin toivottavast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *