Valtion budjettivajeen paikkaaminen sakkotuloilla?

Valltiomme on epätoivoinen lisätulojen saamiseksi, ja se onkin kääntynyt jo epätoivoisten keinojen puolelle tavoitteenaan vähentää budjettivajetta tulevina vuosina. Jo viime vuonna alkoi yritys kerätä lisää tuloja nostamalla sakkomaksuja, ja ensimmäiset muutokset astuivat voimaan syyskuussa 2015.

Ne eivät kuitenkaan selvästikkään riittäneet, sillä nyt näitä samoja maksuja ollaan korottamassa uudestaan. Kuitenkin asia on nyt joutunut ongelmiin perustusvaliokunnan kanssa, joka lausui 17.3, että sakkojen korotus pitäisi perustua ainostaan niiden ennaltaehkäisevään vaikutukseen, ei lisätulojen keräämiseen.

poliisiauto

Vielä vuosi sitten suurin rikesakko oli 115 €. Jos hallitus saa läpi nykyiset ehdotukset, voi tämä määrä nousta jopa 400 €. Nykyisillään summa on nostettu 200 euroon.

Kokonaisuudessaan korotus on siis valtava, lähes 300 %. Miten tätä voitaisiin perustella muulla kuin rahankeräämisellä? Vaikuttaakin siltä, että oikeusministeriö ei enään edes yritä tarkoitusperiään peitellä.

Voidaankin miettiä aiheellisesti, onko tälläinen sakkojen taso enään mitenkään järkevää. Perusteluina on helppo antaa se, että vain väärintekevät ajavat ylinopeutta. On kuitenkin hyvin mahdollista ajaa hetkellisesti ylinopeutta pienen huolimattomuuden takia, ilman että kukaan on vaarassa. Olisiko 400 € lasku tästä virheestä sitten kenenkään mielestä oikein?

Samalla voidaan pohtia tälläisen sakon vaikutusta heillä, joilla ei ole ministeriötason tulot. Koska sakkojen maksamattomuudesta ei enään voi laittaa häkkiin, ajaisi tämä suuri sakko monia köyhyydestä kärsiviä ulosoton listoille, heidän ollessa kykenemättömiä maksamaan saamaansa sakkoa.

Ei taida olla myöskään sattumaa, että samaan aikaa kuin rikesakkojen hinnat nousevat, asennettiin mm. Kehä 1:selle kameroita melkein satojen metrien etäisyydelle toisistaan. Vaikuttaakin siltä, että hallitus on todella epätoivoinen tulojen keräämiseksi, jos se on valmis näkemään näin paljon vaivaa muutaman sadan miljoonan keräämiseksi.

Lieneekö taloutemme tila siis paljon kerrottua huonompi, vai miksi hallitus turvautuu tälläisiin keinoihin. Kovinkaan valoisaa kuvaa se ei ainakaan tulevaisuudestamme anna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *