Päihtevalistus – Mikä logiikka?

Aika ajoin – vieläpä monesti pienten paikkakuntien paikallislehdissä haastatellaan poliisia, joka kertoo, että aina vaan nuoremmat ja nuoremmat kokeilevat päihteitä ja useampia vielä sekaisin. Kun sitten vilkasee, että minkä ikäisistä ja mistä päihteistä on kyse, huomaa, että ne on ne teini-ikäset pennut, jotka juo viinaa, varastelee pillereitä vanhempien lääkekaapista ja polttelee pilveä. Mun teini-iästä on 20 vuotta, eikä tänä aikana oo tapahtunut mitään muuta merkittävää muutosta, kuin se, että niiden nuorien osuus, jotka eivät koske mihinkään päihteisiin, on koko ajan ollut tasaisessa kasvussa.

Ja mitä minä olen vanhempieni ikäisiä ihmisiä ja heidän nuoruusvuosien juttujaan kuunnellut, ihan samalla tavalla samassa iässä on ollut villityksenä juoda teinikännejä ja varastaa vanhempien lääkekaapista terästettä. Lääkkeet 60-luvulla toki oli helvetisti paljon järeämpiä.

Luinpa tänään yhden tälläisen poliisihaastattelun – tällä kertaa Nurmijärveltä ja se, mikä mun silmääni siinä aivan erityisesti pisti, oli se, että tämä poliisi, joka omien sanojensa mukaan työskentelee eniten nuorison parissa, ei ollut vielä törmännyt kovien huumeiden käyttöön alle 18-vuotiaiden keskuudessa. Siitä hän oli kuitenkin huolissaan, että nuoret eivät tunnu pitävän kannabista huumeena. Ennen kuin jatkan tästä eteenpäin, tahdon tehdä selväksi kaikille lukijoille, että itse kyllä pidän kannabista huumeena.

Mun mielestä kuitenkin vielä huolestuttavampaa kuin se, että nuoret ei suhtaudu kannabikseen asiaan kuuluvalla vakavuudella, on se, että poliisi ei pidä alkoholia kovana huumeena.

Jos nyt lähdetään kuitenkin hieman suhteuttamaan näitä asioita toisiinsa, niin ensinnäkin suurin osa niistä kovista huumeista, mitä huumeidenkäyttäjät käyttävät, ovat ihan Suomessa käytössä reseptilääkkeinä. Rauhoittavat pillerit, subutex, amfetamiini, morfiini – kaikkia edellä mainittuja saa apteekista ja itseasiassa ovat vielä asiakkaille lähestulkoon täyskorvattuja lääkkeitä. Levyllinen rauhoittavia maksaa vissiin pikkasen alle pari euroa. Mutta sillon ne ei olekaan huumeita, vaan ne on lääkkeitä – ero on annostuksessa ja luvassa.

Tämän valossa mä mielummin suosittelisin päihtymystilaa illan viettoon hakevalle lapselle kunnon bentsodiatsepiini-lääkkettä, kuten vaikkapa diapamia, joka on taatusti nuoren kropalle se terveellisempi vaihtoehto ja yleisin Suomessa reseptillä myönnettävä rauhoittava lääke. Jotenkin minä tässä asiassa luotan enemmän lääkäreihin – kukaan niistä ei sano, että “otappa hörppy viinaa, ku alkaa vanne kiristäämään päätä liikaa”. Bentsotkin on kuitenkin tason mömmöjä, että niiden vieroitusoireet ovat kuulemma tupakan vieroitusoireisiin verrattuna potenssiin 10. Mä tiedän ihmisiä, jotka on lopettanut heroiinin käytön, mutta ei pääse eroon tupakasta.

Alkoholi ei ole edes lääke. Ei ole tiedossa sellasta asiaa, desinfioinnin tai pintojen puhdistamisen lisäksi, missä alkoholista ei olisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Se on Suomen ylivoimaisesti yleisin käytetty päihde, aiheuttaa hemmetin sitkeetä riippuvuutta ja voidaan puhua jopa yhteiskunnallisista ongelmista, jotka on alkoholin aiheuttamia – senkin lisäksi, että on se on 15-64 vuotiaiden suomalaisten yleisin kuolinsyy. Ei tupakointi eikä diabetes nitistä sillä tavalla suomalaisia, mitä alkoholi nitistää.

Sillon tällön tupsahtaa sekin kommentti esiin, että “kun kysytään huumeiden käytön takia vankilaan joutuneilta ihmisiltä, että millä huumeella ne ovat aloittaneet, niin useimpien vastaus on kannabis.” Kysytäänpä piruuttamme kaikilta niiltä, jotka vankilassa ovat, että ovatko siellä siksi, kun tulivat kännipäissään tehneeksi jotain helvetin typerää? Tästä ei mulla nyt satu olemaan tilastotietoa, mutta väittäisimpä, että suurin osa kuolemantuottamuksista, tapoista ja murhista istuvat ihmiset ovat tehneet tekonsa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Ollaan vaan huolissamme ilokaasusta, joka on viimeeksi vaatinut yhden suomalaisen ihmisen hengen vuonna 2006. Kyllä se on kumma, jos ei alkoholi ihmiselle riitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *