Vatsabakteerit voivat parantaa masennuksesi

Olen tässä kesän aikana lueskellut erilaisia kirjoja, ja eräät mielenkiintoisimmista ovat liittyneet uuteen tietoon minkä tutkijat ovat saaneet vatsamme toiminnasta. Luettuani ensimmäisen näistä asioista kertovan kirjan en voinut lopettaa, ja nyt olen lukenut jo useamman todella mielenkiintoisen kirjan, jotka ovat avanneet silmäni vatsabakteerien merkitykselle ihmisen terveyteen.

Tiesitkö esimerkiksi, että meissä on enemmän bakteereja vatsassamme kuin muualle soluja? Tai että jopa 90 % hyvänolon hormoneista syntyy vatsassamme?

vatsabakteerit

Tuhottoman mielenkiintoista juttua, ja melko uutta. Ei näitä meille ainakaan koskaan koulussa opetettu tai ees vihjattu että ne olisi mahdollisia.

Pointtina näissä on siis, että se mitä syöt vaikuttaa huomattavasti siihen, millaiset bakteerit saavat suolistossasi ravintoa ja täten myöskin sen, millaiset bakteerit siellä ylipäätänsä elävät. Kun syöt roskaruokaa, alkaa suolistosi täyttyä bakteereista jotka eivät yleensä ole niin hyviä terveytesi kannalta. Jos taas syöt hyvää ja ravitsevaa ruokaa, alkaa suolistosi bakteerit korvautua näillä elävillä lajeilla, jotka ovat yleensä myöskin hyväksi yleisen terveyden kannalta.

He, ketkä ovat joskus korjanneet ruokavalionsa huonosta hyväksi varmasti tietävät kuinka yllättävän paljon se vaikuttaa moniin asioihin, joihin sen ei ehkä uskoisi vaikuttavankaan. Itse söin nuoruusvuosina lähes kaikkea helppoa ja hyvää, joka usein oli jotain prosessoitua tai muuten epäterveellistä roskaa. Kun noin 5 vuotta sitten muutin tapojani paremmaksi, muutti se elämänlaatuani todella vahvasti jo melko nopeasti.

Sain enemmän energiaa, olin iloisempi ja positiivisempi. Vatsani toimi paremmin, ja kroppani keveni ja näytti paremmalta. Kirjojen mukaan kestää noin kuukausi kaksi muutoksesta, ennen kuin bakteerit ovat vaihtuneet melko radikaalisti uuteen ruokaan sopivaksi. Tämä prosessi on siis yllättänkin nopea, kun ajattelee että huonoja tapoja on kuitenkin voinut jatkua jo vuosikymmenienkin ajan.

Nämä kirjat olivat ehdottomasti tämän kesän mielenkiintoisimmat löydöt, ja suosittelen niitä kaikille kiinnostuneille. Luin seuraavat kirjat listatussa järjestyksessä, joka oli loppujen lopuksi ihan onnistunut järjestyskin.

  1. Brain Maker: The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain–for Life (David Perlmutter)
  2. The Mind-Gut Connection: How the Hidden Conversation Within Our Bodies Impacts Our Mood, Our Choices, and Our Overall Health (Emeran Mayer)
  3. Gut: The Inside Story of Our Body’s Most Underrated Organ (Giulia Enders)

Seurauksena olen mm. alkanut syömään enemmän hapatettuja vihanneksia, pääsääntöisesti hapankaalia, sekä juomaan kefiriä päivittäin. Lisätietoa erilaisista dieeteistä voit hakea vaikka näiltä dieettisivuilta. Suosittelen kyllä tarkkailemaan ja pitämään huolta syömisistään, sillä se on yllättävänkin tärkeää kokonaisvaltaisen terveyden kannalta, muutenkin kuin vain laihdutuksen kannalta. Kyllä, laihdut todennäköisesti samalla kun syöt terveellisesti, mutta se ei ole todellakaan se kaikkein suurin muutos

Älä kuitenkaan usko suoraan minua, vaan tutustu noihin kirjoihin ja olen varma että olet yhtä ihastunut ja yllättynyt suolistossamme elävien bakteerien elämästä kuin minä olin. Todella mielenkiintoinen aihe, josta varmasti kuulemme lisää tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *