Miksi pikavippejä ei saada kuriin?

Olin yksi sadoista ilahtuneista, kun kuulin pikavippejä hidastavan lain synnyst kesällä 2012. Kuten monet muut, luulin tämän lain tappavan pikavipit kokonaan, ja lopettavan tämän ihmisiä riistävän alan. Samaa tuntui ajattelevan moni muukin, sillä lehdet ja varsinkin talouslehdet käsittelevät tätä voiman astuvaa lakia paljon keväällä ja kesän alla.

luottokorttivippi
Luottokortin ja pikavipin välillä on se selvä ero, että ainakin pankit hieman karsivat ihmisiä luottokortin saantiin.

No kävikö sitten näin? Jos olet kuunnellut yhtään radiota, katsellut televisiota tai ajanut autolla, olet varmasti huomannut, että näitä pikalainoja mainostetaan vähintään yhtä voimakkaasti kuin aikoinaan. Nämä yhtiöt ovatkin löytäneet porsaanreiän tästä laista, jota ei jostain syystä korjata enään mitenkään. Liekkö sen olemassaolo ihan tarkoituksellinen, ja koko lain kirjaaminen pelkkää teatteria, jolla tyynnytettiin ärtynyttä kansaa. Voidaankin ajatella, että tämä laki itseasiassa vain pahensi tilannetta.

Uuden lain ongelma

Uudessa laissa on sellainen selvä ongelma, että se insentivoi yrityksiä tarjoamaan entistä isompia lainoja. Siinä missä normaalit pikavipit olivat ennen lain tuloa noin 200 – 400 € väliltä, tarjotaan nykyään melkein kaikille jopa useiden tuhansien eurojen pikalainoja. Nämä vipit tarjoavat helpon tavan saada rahaa, ja seuraukset tulevat sitten perässä. Ihmiset jotka ovat nykyään tottuneet saamaan kaiken heti, ovat tietenkin innoissaan tästä mahdollisuudesta. Ongelmat ovat sitten tulevaisuuden riesa, nyt nautitaan!

Tätä uutta lakia kierretään siis siten, että lainan sijasta tarjoataan luottotili, jolta rahaa voi sitten nostaa. Se ei siis lainmukaisesti ole laina, mutta käytännössä sitä se juuri on. Lain pykälät ovat kuitenkin kunnossa, ja toiminta jatkuu samalla lailla.

Pikavippien mainonta agressiivisempaa

Mitä moni muukin kuin minä on huomannut, on että pikavippejä mainostetaan yhä näkyvämmin ja agressiivisemmin. Ne kohdentavat mainontaa erityisesti nuorille, jotka ovat kaikkein haavoittuvaimpia niiden tarjoamiin. Useat vippipaikat ovat nostaneet minimi-ikärajojaan yli 20 -vuoden, mutta osa tarjoaa vippejä kaikille täysi-ikäisille suomalaisille. Näin ollen pikavippien mainontaa on kohdistettu jopa suoraan tarjoamaan pikalainoja 18 vuotiaille.

Lisäksi tarjontaa on mm. reissuluotoille, joka on naamitoitu pikavippi matkailua varten. Se toimii aivan samoin kuin normaalit vipit, mutta mainostetaan rahana matkaa varten. Kilpailu asiakkaista on agressiivista, ja toimijoita tällä alalla on enemmän kuin koskaan. Se siitä lain onnistumisesta.

Mitä pitäisi tehdä

Olen itse sitä mieltä, että koko pikavippiala pitäisi kieltää ja lopettaa. Ei ole oikein, että toiset lainaavat rahaa kauheilla koroille ihmisille, joilla on usein vaikeuksia maksaa niitä takaisin. Pikavipit ja muut kulutusluotot aiheuttavat enemmän maksuhäiriömerkintöjä kuin suurin osa muista rahoitusvälineistä, jonka takia niiden poisto estäisi monen nuoren ja vanhemmin ihmisen tulevaisuuden ongelmia.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa monen asian hoitoa elämässä, ja erityisesti nuorilla se estää jopa kotoa poismuuttamisen, kun tämä merkintä estää asuntolainansaamisen ja vuokra-asunnon hankkimisen.

Pikavipit pois Suomesta, ja tilalle vaikka joku valtiollinen rahoituskeskus, joka auttaisi oikeasti hädänalaisia rahantarpeessa. Me ei tarvita ihmisiä, jotka vippaa rahaa baari-iltaa varten, tai päästäkseen matkalle. Jos nämä ihmiset eivät enää saisi rahaa niin helposti velaksi, olisi se vaan hyvä asia heidän ja meidän kaikkien kannalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *